Zdravě i chutně

Dlouhodobě se snažíme předejít zbytečnému plýtvání jídlem a vést děti ke zdravým stravovacím návykům.

Název školky: Základní škola a mateřská škola Oskava
Krok: Analýza
Téma: Jídlo

Motivovali jsme děti ke zdravému stravování a ochutnávání neznámého. Naším cílem bylo (po dlouhodobém sledování) vyhodnocení, které pomazánky, svačinky a jiné potraviny jsou u dětí neoblíbené, nenabízet jim je a tím předejít plýtváním jídla.
Se svačinkami jsme měli dlouhodobý problém. Děti nejsou z domova zvyklé na pomazánky a v MŠ jsou časté. Některé pomazánky jsou neoblíbené. Snahou bylo přivést děti k ochutnávání nových chutí. Analýzou jsme se snažili zjistit jednu až dvě pomazánky, které jsou dlouhodobě neoblíbené, možná se častěji opakují a odrazují děti od ostatních chutí. Také jsme chtěli zjistit, jaké pomazánky mají u dětí šanci. Chtěli bychom předejít zbytečnému plýtvání jídlem, vést děti ke zdravým návykům.
Nejprve jsme ze žlutých víček z PET lahví vyráběli smajlíky, vystřihovali zdravé a nezdravé potraviny z letáků, různě je nalepovali a mluvili s dětmi na téma „zdravé × nezdravé potraviny“. U svačinek jsme poznávali a snažili rozpoznávat, jaká je ta která pomazánka, co v ní je a co není a co je zdravé. Každé dítě svačinku, která mu chutnala, označilo smajlíkem. Zaznamenávali jsme pak do jídelníčku, co jsme zjistili.


Naše rada jinému koordinátorovi

Smaljíky z vršků PET láhví využíváme i při jiném rozhodování a hlasování: např. jak zpracujeme vypěstovanou mrkev. Děti se mohly rozhodnout, co s ní uděláme – zda vylisujeme šťávu, uděláme pomazánku, mrkvový salát nebo mrkvový dort.

Jídlo

Sledujte novinky a odebírejte newsletter!

To budete koukat! Máme novinky z Ekoškolek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!




Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.
www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.